skip to Main Content
Zonnepanelen In Storage

2.500 gratis zonnepanelen voor Afrika

April 2021 ligt alweer even achter ons, maar wat een geweldige groep vrijwilligers hebben zich ingezet om – soms letterlijk door weer en wind – ruim 2.500 zonnepanelen van het dak te halen. Nogmaals bijzonder bedankt allemaal! Het deed ons goed te zien hoe vrienden ook weer andere vrienden meebrachten en om – van ver af – mee te kijken hoe deze grote klus in zo’n korte tijd werd geklaard.

CAMA-Zending / Marcel Oosterkamp heeft nog twee artikelen aan het project gewijd en die willen we jullie niet onthouden. Hieronder een korte paragraaf en doorlink naar het hele artikel.

Anco en Ewien van Bergeijk zijn zendelingen in West-Afrika. En maken bijzondere dingen mee! Zo kreeg Anco een tijdje terug een onverwacht telefoontje met de vraag of hij 2.500 zonnepanelen wilde kopen, voor een lage prijs. Zijn antwoord: “Nee, maar als ik ze cadeau krijg wil ik ze zelf wel van het dak halen.” Wat denk jij wat er vervolgens gebeurde? Lees snel verder als je het antwoord wilt weten!

Op avontuur met de Barnabus

Om te beginnen.. Zonnepanelen en zending, wat hebben die twee met elkaar te maken?

We zijn wat we zelf noemen ‘technisch zendingswerkers’ en ondersteunen lokale projecten en leiders met de gaven die God ons heeft gegeven. We mogen bijvoorbeeld Bijbelscholen en medische klinieken van water- en zonne-energie voorzien. Hierdoor kunnen lokale voorgangers en zendelingen beter hun werk doen, tegen (veel!) lagere kosten. Als er geen water- of zonne-energie is moeten er steeds dure en vervuilende dieselgeneratoren gebruikt worden.

Wat gaaf zeg! Maar waarom wezen jullie dan het aanbod voor deze spotgoedkope panelen af?

We hadden op dat moment ‘domweg’ geen tijd en middelen om er serieus mee aan de slag te gaan. Daarnaast is het altijd mooi om te zien wat God mogelijk met een bepaalde situatie gaat doen, wanneer we niet direct zelf handelen.

Wat gebeurde er toen jullie vertelden dat jullie niet voor de zonnepanelen konden/wilden betalen?

Na het eerste telefoontje met het aanbod om de panelen te komen bleef het opvallend stil. Maar we bleven regelmatig terugdenken aan het aanbod en bleven in gebed. Drie maanden geleden kreeg Anco uit het niets plotseling een telefoontje met of we nog steeds interesse hadden. De kosten voor professionele recycling van de panelen bleken hoog te zijn. En om deze reden wilden ze de panelen liever weggeven.

Anco werd gevraagd om een plan van aanpak te schrijven en uit te leggen hoe hij de panelen op een professionele manier zou kunnen verwijderen. Pas toen we onlangs bericht ontvingen dat de verzekering groen licht gaf om deze klus op zeer korte termijn te klaren, konden we ook daadwerkelijk aan de slag. Wat een zegen!

Was het toeval dat jullie de zonnepanelen gratis kregen, of gebeuren dit soort dingen vaker?

Toeval bestaat niet, al kwam dit ons wel toe gevallen – haha! Dit soort dingen gebeuren zeker wel vaker, al ziet het er elke keer wel wat anders uit. Een praktisch voorbeeld is bijvoorbeeld een terugroepactie van batterijen door een brand, die nu op bijbelscholen in West-Afrika dienen. Doordat ze tweedehands en onverkoopbaar werden, werden ze voor ons werk betaalbaar. De afdankertjes die als het ware worden ingezet voor Gods Koninkrijk – mooi toch 🙂 Achteraf wordt vaak duidelijk(er) wat voor bedoeling God met een bepaalde actie had en dat is dan puur genieten om er later op terug te kijken.

Ben je benieuwd hoe dit verhaal afloopt? Lees dan deel 2!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top