TRAINING, TECHNIEK EN TAART
Kort hoopvol nieuws vanuit Malawi. Onze film trainingsmaand zit er bijna op – drie weken vol nieuwe gezichten, indrukken en gewoonten liggen achter ons. Het is winter hier, dus soms komen onze 35+ studenten met wollen jassen en mutsen naar de klas. Lessen worden vaak gestart met een lied en dans om warm te blijven. Het is een voorrecht om hier te zijn met leergierige en zeer gemotiveerde studenten uit o.a. Malawi, Mozambique, Oeganda en Zimbabwe.
Iedere student komt met een eigen, vaak uitdagend levensverhaal. En een hartsverlangen om Gods genade en goedheid bekend te maken onder de onbereikte volken. Men laat zich door de taalbarrière – de lessen worden simultaan in drie talen (Engels, Portugees en Chechewa) gegeven – niet tegenhouden. Cross-culturele vriendschappen ontpoppen zich en de studenten bemoedigen elkaar in woord en gebed.
De studenten zijn dankbaar voor de (nieuwe) kennis die ze mogen opdoen. Als trainers worden we met warmte en respect benaderd. De dag na mijn vijftigste verjaardag verraste ‘onze kok’ me met een prachtige cake. In Afrika komt er heel wat bij kijken om zoiets moois en lekkers zelf te maken. De nieuwste keukensnufjes die we in het Westen hebben, zijn hier niet voor handen. Koken gebeurd hier gewoon buiten met grote potten op brandhout en kolen. Een bestelling doen bij de bakkerij is er niet bij.
VAN KLAS NAAR FILMSET
De afgelopen week hebben we vier korte films in vier verschillende groepen gemaakt. Allemaal in één en hetzelfde dorp. Onze teamleider moest hiervoor wel eerst bij het dorpshoofd langskomen met brood, suiker en een kleine som geld. Ook wilde hij zelf graag een rol in één van onze films spelen.
We vormden zes dagen lang het entertainment van de dag. Elke ochtend kwam er een konvooi van enkele auto’s het dorp binnen rijden. De studenten vonden het geweldig om hun eerste film te maken, waarbij ze wat ze in de klas hadden geleerd konden toepassen in de echte filmwereld. Deze praktijkervaring vormde een waardevolle stap voor hen. De lokale Yao gemeenschap, voor wie we deze films maken, stelden hun huizen, winkels en omgeving open als filmlocaties. Het hele dorp verzamelden zich om ons heen tijdens de verschillende opnames.
Aangezien het succes van een film voor de helft afhangt van goede casting, namen we de leerlingen ook in dit proces mee. Een goede casting vormt 50% van het slagen van de film. Ook deze activiteit trok heel wat mensen. Omstanders keken vaak nieuwsgierig mee door een raam. Het verbaasd me elke keer weer hoeveel mensen zich aandienen om een rol te komen spelen. Sommigen met een echt verlangen om acteur te worden, anderen zien het als een kans om ‘ontdekt te worden’.
GEEN GEWONE FILMSET
Vanaf het begin was het mijn gebed dat de filmset een bijzondere plek zou vormen. Dat we als groep een licht mochten verspreiden, waardoor mensen op of rondom de set – Gods aanraking mochten ervaren. Eén van onze projectpartners vertrouwde ons toe dat deze video’s een groot impact zullen hebben onder zijn volk. Hijzelf is ooit zelf ook door de Jezusfilm tot geloof gekomen.
God is met ons op pad gegaan en heeft Zijn Trouw getoond gedurende de intensieve filmweek. Dat Hij uiteindelijk de eindregie in handen heeft, ervoeren we doordat er naast het filmwerk ruimte was voor diepe gesprekken op de filmset.
Vooruitkijkend hebben we nog een week om ruwe montages te maken van de vier verhalen die we hebben gefilmd, om te tonen aan de lokale gemeenschap. Ons doel is om deze films verder te verfijnen als we weer thuis zijn. Ook wordt deze week gekeken hoe we films op een goede manier kunnen verspreiden binnen de Yao gemeenschap. Distributie is een belangrijk, maar vaak onderbelicht aspect van film making.