skip to Main Content

Onze eerste maanden in Nederland waren intens: vreugde en verdriet wisselden elkaar regelmatig af. Toen we eind april vanuit Senegal op het vliegtuig stapten hadden we hoop op genezing voor de vader van Ewien. Zijn ziekbed en overlijden in juni hadden dan ook veel impact, al mochten we ook getuige zijn van een Wonderbaarlijk herstel binnen de familie. Het duurde even voordat we de draad weer konden oppakken na deze intensieve periode; een midweek oppassen op een huisje van vrienden in Frankrijk kwam als geroepen om weer enigszins tot rust te komen.

In juli vertrok Anco weer twee weken naar West-Afrika, terwijl Ewien koers zette richting Zweden om zich aan te sluiten bij een internationale filmploeg. Het voornaamste doel voor Anco zijn reis  was het assisteren bij de plaatsing van 100 extra zonnepanelen op het dak van het Vrouwen-en Kinderziekenhuis. Inmiddels geven de 650 panelen een impuls aan stabiliteit en kostenbesparing. Daarnaast speelt de coaching van ‘onze Afrikaanse jongeren’ ook een belangrijke rol. We hebben in Nederland een op maat gemaakte cursus ‘Life coaching’ gevolgd, om hen ook in hun dagelijkse leven en werk meer te kunnen bemoedigen en tot steun te zijn.

Many more solar panels

De tijd in ML werd overschaduwd door het (tijdelijk) vertrek van de meerderheid van onze collega’s na de publicatie van een video door een Islamitische groepering.  In de video zijn beelden overgenomen van Amerikaanse collega’s, de bijbelschool en het ziekenhuis van CAMA. De terreurorganisatie heeft de beelden ondertiteld met een waarschuwing om ‘dit werk – doelend op zendingswerk’ te stoppen.

Dit filmpje was directe aanleiding om het team uit twee steden terug te trekken. Anco besloot te blijven, terwijl anderen wegtrokken of elders tijdelijk een plek zochten. Het is moeilijk (zo niet onmogelijk) om voor elkaar te beslissen wat God in zo’n geval van je vraagt. Een citaat uit het Reformatorisch Dagblad als reactie op de terugtrekking van collega’s trof ons en geeft ook weer hoe wij er momenteel in staan.

Christenen in ML hebben het niet altijd gemakkelijk, zegt Van de Hoorn. De kerk is klein en kan nog niet overal op eigen benen staan. Het aandeel christenen in het nagenoeg islamitische land wordt geschat op 1,5 à 2 procent. Maar er is een opwekking gaande in meerdere gebieden, stelt hij.

Van de Hoorn: „In ML is het Evangelie hard nodig. Het is dan ook jammer dat mensen met een roeping voor de zending niet vaak naar landen gaan waar het relatief onveilig is. Juist daar is de behoefte aan zendingswerkers ontzettend groot. De werkdruk ligt hoog en het leven vraagt om offers. Maar we mogen zegen zien op het werk.” (RD.nl | 27-07-2017 | Hoofdstad relatief veilig voor zendelingen)

New Hope

De reis van Ewien naar Zweden was voor haar een bijzondere ervaring. Ze vertelt hier uitgebreid over verderop in deze digitale nieuwsbrief. Verder hadden we deze zomer meer mensen willen ontmoeten, maar door omstandigheden is het er niet zoveel van gekomen als gehoopt. Weet dat jullie steun, zowel in bemoedigingen, financieel als gebed, een groot verschil maakt in het werk dat we mogen doen. We hopen in onze laatste weken Nederland (ons vertrek staat rond de 12e september gepland) nog zoveel mogelijk van jullie persoonlijk te ontmoeten of even op te bellen. Schrik niet als we spontaan aan de lijn hangen 🙂 We bellen met goede intenties!

Back To Top