skip to Main Content

Plastic tas met uitsterven bedreigd

Het jaar 2016 is goed van start gegaan hier in Senegal. Sinds begin januari heeft Senegal (eindelijk) een nieuwe plastic wet ingevoerd. Vanaf nu worden je boodschappen in de grotere winkels niet meer in een plastic tas verpakt. Een hele omslag! Helemaal als je bedenkt dat er in Senegal ruim 5 miljoen plastic zakken worden verbruikt. Iets dat dagelijks pijnlijk zichtbaar wordt in het straatbeeld. De plastic zakken hangen als bladeren in de boom.

Dat dit schokkende cijfer niet alleen de westerlingen pijn doet, bewijst Modou Fall (zie foto). Hij is inmiddels een bekend gezicht in de straten van Dakar, waar hij dagelijks 15 kilometer loopt in een door hem zelf gecreëerd plastic kostuum. Gewapend met microfoon, speaker en militaire muziek probeert hij de mensen te overtuigen te stoppen plastic zakken te kopen en de overstap te maken naar papieren zakken, die hij zelf verkoopt. Mooie creatieve wijze om in te spelen op de verandering van de markt!

Niet alleen de straten worden met plastic besmet, maar ook ons voedsel via de grond, dieren die plastic verorberen alsof het een taartje betreft en niet te vergeten de vervuiling via de wateren. Door velen wordt de maatregel met argusogen bekeken. Het is niet zozeer het plastic dat moet verdwijnen, vindt men, maar het gedrag van de mensen. Meer prullenbakken op straat en controle. Geen gemakkelijke opgave, omdat nu eenmaal iedereen gewend is afval ter plekke de dumpen. En als het al opgehaald wordt, dan wordt het op grote hopen elders weer opgestapeld.

Straatverkopers vragen zich af hoe ze zaken kunnen blijven doen zonder de verkoop van plastic zakken. Zij verkopen honderden plastic zakken per dag aan andere verkopers, die hun noten, vis, vlees, fruit of groenten daarin aanprijzen. Ik merk het zelf wanneer ik naar mijn plaatselijke boutiquer ga. Voor je het weet heeft hij mijn boodschappen weer in een flinterdun plastic zakje verpakt. Goed zelf opletten dus!

Een plek als Beersheba doet veel aan de beeldvorming op mens, natuur en dier. Veel studenten verlaten de studie na 10 maanden met een heel andere blik op de wereld om hen heen. En welke verantwoordelijkheid God ons zelf geeft ter behoud van Zijn Schepping. Altijd weer mooi om te zien wanneer theorie op z’n plaats valt en men eea ook echt in de praktijk weet uit te werken.

Senegal zal niet van de een op de andere dag plastic-vrij zijn. Ik maak mezelf geen illusies. Er zal aardig wat tijd overheen gaan, voordat resultaten duidelijk zichtbaar worden. Toch ben ik Hoopvol gestemd, wanneer ik een cassière hoor mompelen dat ze helaas geen plastic zak voor mijn boodschappen heeft dit keer. Helaas?! Verontschuldigingen geheel overbodig, een pluim krijgt u voor deze ommezwaai. Nu moet ik nog even wennen om weer trouw overal mijn boodschappentas mee naar toe te nemen … Praktisch voornemen voor de rest van het jaar! 🙂

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top